Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Brandenburgi Katalin

Kassa.jpgA Szerelem nélküli esküvő

1626. március 2. Sok embernek ez az évszám aligha mond valamit. De van két ember, akinek ez a nap fontos szerepet töltött be az életében. Ez a két személy Bethlen Gábor és Brandenburgi Katalin, akik 1626. március 2-án házasodtak össze.

  •  Helyszín: Kassa
  • Időpont: 1626. 03.02
  • Menyasszony: Brandenburgi Katalin
  • Vőlegény: Bethlen Gábor

  Bethlen Gábor 46 éves volt, amíg Katalin csak 22. Lehet azt gondolni, hogy Bethlen azért választott egy 22 éves hölgyet, mert a szépség volt az első szempont, de meglepő módon nem; a fő szempont az erdélyi diplomáciai érdek volt.

Elég furcsa szempont!

És hogy ennek a szempontnak Brandenburgi Katalin hogyan tett eleget? Hát úgy, hogy a házasság dinasztikus és szövetségi céllal lett létrehozva. A másik érdekes dolog az az, hogy a menyasszony a vőlegényt az esküvő előtt egy nappal látta először.

Ezekhez a dolgokhoz képest az esküvő elég jó sikerült.

A lakodalom egy hétig tartott. Minden volt az esküvőn, amit el lehetett képzelni. Tűzijáték, szórakoztató bohócok, céllövés, versenyfutás és sok-sok étel, vagyis minden, ami ebben a korban egy esküvőhöz kellett.

brandenburgi-katalin-fokotoje.jpg

 

Ajándékokban sem volt hiány:

-          a római császáré(?)  egy aranylánc volt, gyémántokkal kirakva, 10.000 tallér értékben

-          a magyar király ajándéka egy klenódium volt, 5000 tallér értékben

-          a bajor választófejedelemtől egy arany medencét kaptak, szökőkúttal.

-          A kölni választófejedelemtől pedig egy aranyból és ezüstből készült sast, mesterséges ütőórával díszítve.

 

 Lehet, hogy az esküvő nem a szerelmen alapult, mint a tündérmesékben, de Bethlen az évek teltével mégiscsak beleszeretett Katalinba – ezt az bizonyítja, hogy halálakor Katalint tette örökösévé.

 

 

Katalin ,,uralkodása˝

Brandenburgi Katalin Bethlen Gábor második feleségeként került Erélybe. Bethlen tisztelettel és megbecsüléssel közeledett felé. Katalin ifjúságához híven nagyon vidám, nevetős, mulatságra hajló hölgy volt. Bethlen nyilvánvaló, hogy beleszeretett, ugyanis a fejedelemséget ráhagyta. Annyi volt a baj, hogy Katalint nem érdekelték az ország dolgai, sokkal inkább a bálok, mulatságok, ami érthető is ebben a korban.

brandenburgi_katalin.jpegEzzel viszont az erdélyi urakból ellenszenvet sikerült kiváltania. Így egy év alatt ellehetetlenítették uralmát, és az uralkodásra tett gyenge kísérleteit is szétzúzták. Katalin próbálkozott az uralkodással, a bátyjának, György Vilmosnak is küldött levelet, hogy küldjenek neki segítséget, mert egyedül nem tud uralkodni – de a segítség nem jött.

Az erdélyiek türelme pedig egyre csak fogyott. Végre megkísérelték lemondatni. Katalin megkérdezte, hogy mit vétett az ország ellen, erre azt felelték neki, hogy semmit, az a baj, hogy nő, nem pedig férfi, pedig Erdélynek egy férfire lenne szüksége, aki meg tudja védeni az országot.

Így hát 1631-ben csalódottan költözött haza Erdélyből. Katalin lehet, hogy tudott volna uralkodni, de ha akart volna, sem hagyták volna, csak azért, mert nő volt. Ezt az egy problémát tudták felhozni az uralkodásával szemben.

Teljesen mindegy, hogy próbált-e uralkodni, vagy nem, mindenki ellene volt, ahelyett, hogy segítettek volna neki.

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

...

(Szerkesztő, 2013.03.19 15:58)

...

Mennyiség

(Szerkesztő, 2013.03.18 17:47)

Egyenlőre próbaképpen itt tartunk.

Brandenburgi Katalin

(Gyetvai Roni, 2013.03.18 17:12)