Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Bethlen Gábor

erdely-cimer.jpgBethlen Gábor 13 éves volt, amikor elveszítette szüleit és Báthori Zsigmond gyulafehérvári udvarába került. itt az erdélyi történelem egyik legválságosabb időszakának volt szemtanúja, részese.

E szörnyű dolgok elől (gyilkosságok követték egymást, az erőszak és a politikai bizonytalanság miatt), többször török emigrációba menekült. Tehát mondhatni, nem volt fényes gyermekkora.

38 éves korában választják fejedelemmé, e borzalmas múlt után az emberek nem sok jóra számítottak.

De:

bgabor11.jpgBethlen uralkodása meglepetést hozott.

Bethlen Gábor nem akarta teljesen uralni az alattvalóit. Igyekezett a szóban forgó rossz véleményeket legyőzni. Ami természetesen sikerült neki. Igen határozott és jó döntéseket hozott, Báthorihoz hasonlóan ő is felhagyott a hintapolitikával. Előnyére vált, hogy elismerte, hogy nagyon erős a Török Birodalom, de háború helyett okos szóval, alkudozásokkal és tökéletes diplomáciával is hatással lehet rájuk. tehát ami mindenképpen jó pontnak számít, hogy Bethlen, ha lehetett, kerülte az erőszakot.

 

Gazdasági önállóság

Bethlen Gábor azt is felismerte, hogy államát függetleníteni kell a támogatásoktól. Ennek első területe természetesen a gazdaság volt. Azt akarta elérni, hogy a kereskedelmet állami szabályozás alá vonja, ezt meg is tette. Így alkalmazkodva a piaci igényekhez, olyan export- és importtilalmakat hozott, amelyek elősegítették a gazdaság fejlődését. Bethlen ezekkel az intézkedéseivel és újabb adókkal tízszeresére növelte az állami gabrielbethlen.jpgjövedelmet.

 

Bethlen jellemrajza

Levelei alapján óvatosnak, ravasznak, néha cinikusnak is tűnhet, de az optimizmusa, a kezdeményező képessége és fáradságot nem ismerő munkabírása soha nem hagyták el. Realista és igazi politikus volt. Döntéseit nem érzelmi befolyás alatt hozta. Nem törődött mások véleményével.

Tehát Bethlen Gábor példás személyiség volt, és sikerült feledtetnie Erdély népével az uralkodása előtti időszakot.

Sikeres uralkodó és sikeres ember volt.

 Bővebben: http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/1629_november_15_bethlen_gabor_halala/

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

:P

(szerk., 2013.03.27 17:15)

jó lesz